dyne
Anketa
Odkud jste se dozvěděli o našich stránkách?:

Co je to Carving

Vyřezávání do ovoce a zeleniny, takzvaný carving, se v Čechách rozšířil v posledních deseti letech. Vyřezávat se dá téměř do čehokoliv, dokonce i do sýrů. Taková umělecká díla pak zdobí stoly na společenských akcích, firemních a soukromých večírcích a jsou i tipem na milý a originální dárek.

Carving nebo dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny patří k činnosti, která se řadí do takzvané kuchařské artistiky. Anglické slovo carving znamená řezání, vyřezávání. Ve sportovním odvětví se jím označuje technika lyžování, kdy lyžař pomocí carvingových lyží doslova "řeže zatáčky". S vyřezávaným ovocem a zeleninou se můžete setkat na rautech, oslavách narozenin, svatbách, plesech, jednáních. Využít se dá také jako ozdoba domu či bytu, nebo jen tak k posezení doma či na zahradě. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy - carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.

Historie vyřezávání
První poznatky o vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny pocházejí ze 7. století našeho letopočtu. Dekorativní vyřezávání má svůj historický původ ve východoasijských zemích. Stalo se součástí slavnostního stolování v Koreji, Japonsku i Číně. Za zemi, kde to umí nejlépe, je považováno Thajsko. Tamní mistři zeleninových řezeb umocňují ohromujícími dekoracemi přednosti thajské kuchyně - vyváženost kontrastních chutí; pikantních a jemných, sladkých a ostrých. Thajci jsou přesvědčeni, že labužník by měl jídlo podobně harmonicky a v celé paletě jeho zajímavosti vnímat i očima. Kouzlení s ovocem a zeleninou je v Thajsku považováno za jedno z tradičních řemesel. Ovocné a zeleninové zátiší zde dávají atmosféru výjimečnosti náboženským, svatebním, pohřebním i královským obřadům, zdobí i hostiny v domácnostech ale i ty připravené pro turisty.

Uvádí se, že na počátku několikaleté slávy thajského dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny bylo neobvyklé zkrášlení tradičních obyčejů. Vypouštění plovoucí lampy v průběhu listopadové noci za úplňku přináší Thajcům štěstí. V tu noc roce 1364 ve městě Sukothai vyplavala lampa - loďka z banánového listí s kadidlem, svíčkami, květinami a mincemi, ozdobená květinami, ptáky a dalšími zvířaty, vyříznutými z ovoce a zeleniny. Prý připomínala obrovský leknín. Králi Phra Ruang se nápad jeho služky tak zalíbil, že prohlásil vyřezávání zeleniny a ovoce uměleckým oborem a zřídil v paláci jeho výuku pro budoucí dvorní dámy. Na začátku zdobily výrobky řezbářských mistrů stoly císaře a jeho dvora, postupně se však toto umění začalo šířit i do rodin obyčejných lidí.
Zhruba v polovině 30. let minulého století v Thajsku, ve snaze obnovit pohasínajícího slávu tamějšího carvingu začaly zavádět volitelný předmět vyřezávání ovoce a zeleniny. Dnes se vyučuje v základních i vyšších školách, má i svou univerzitu. Do Evropy se toto umění dostalo mnohem později, ale velmi rychle si našlo své uplatnění na ozdobu jídel či nápojů.